Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Homoktövis termesztése képes leírás - Homoktövis.tlap.hu
részletek »

Homoktövis termesztése - Homoktövis.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: homoktovis.tlap.hu » Homoktövis termesztése
Keresés
Találatok száma - 5 db
Első homoktövis ültetvény

Első homoktövis ültetvény

A hirtelen beköszöntött koranyári időjárásban nem halogathatja tovább az ember a fák, cserjék telepítését: a növények életfunkciói robbanásszerűen indultak be ebben az évben, vannak olyan gyümölcsfák, amelyek levelei még nem sarjadtak ki, de virágban pompáznak. Ilyen viszonyok mellett a túrterebesi Czumbil Józsefnek is gyorsan kellett cselekednie: múlt hét közepén történt ottjártunkkor végezte el a megye első homoktövis-ültetvényének a telepítését. A növény termesztésével kapcsolatban komoly tervei vannak.

Ezüstös homoktövis

Ezüstös homoktövis

4-5 méteres, sarjadzó cserje, tövisszerű oldalhajtásokkal. Levelei keskenyek, szürkészöldek, fonákjuk ezüstös. Jelentéktelen virágait lombfakadás előtt hozza. Termése magas C-vitamin tartalmú narncssárga bogyó, mely összel az ágakon berakodva pompás látvány. Jól megköti a talajt, igénytelen növény. Alkalmas nagy foltok kialakítására, rézsük megkötésére. Terméséből és leveléből kinyerhető olajokat gyógyításra is használják.

Hogyan termesszük?

Hogyan termesszük?

Kétlaki növény, telepítésekor nő és hímivarú növényeket kell ültetni. A biztonságos, bőséges terméshez 9 nőivarúhoz 1 hímivarú növényt kell ültetni a szélirányt is figyelembe véve. Javasolt ültetési távolsága: 4-5 méter sor és 2-2,5 méter tőtávolság. Rendszeres metszést nem igényel, de az idősebb termő ágakat vissza kell vágni.

Homoktövis nevelése könnyedén

Homoktövis nevelése könnyedén

4-5 méter sor és 2-2,5 méter tőtávolság. Háztáji kertünkben megfelel a 2,5x1,5 m-es térállás is. Egyszerűbb ivartalan úton, amely zöld és fás dugványozással történhet (gyökérdugvánnyal vagy gyökérsarjról). A homoktövis ökológiai szempontból igénytelen, azonban a kedvezőbb körülményeket meghálálja. Kedveli a párás klímát az öntözésre kedvezően reagál. A fiatal növényeket védjük az erős szelektől és az elgyomosodástól (gyomlálás, mulcsozás, talajtakarás). Napfény iránt igényes. Telepítés előtt, összel célszerű a talajt 60 cm mélyen megforgatni nagyobb földterület beültetésekor.

Homoktövis ültetvények

Homoktövis ültetvények

Homoktövis ültetvényt szeretnék létesíteni,100 db homoktövist vásárolni,ebből termő 80 db porzó 20 db hol tudnám megvásárolni, és mennyibe kerül darabja. Eladó homoktövis csemete, egyéb homoktövis termékek: őrlemény, lekvár.

Tuti menü