Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A homok aranya képes leírás - Homoktövis.tlap.hu
részletek »

A homok aranya - Homoktövis.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: homoktovis.tlap.hu » A homok aranya
Keresés
Találatok száma - 19 db
A gyógynövények királynője

A gyógynövények királynője

E hazánkban is őshonos növény gyümölcsének a fogyasztása azonban mégsem terjedt el, mert nagyon apró és erősen tövises ágairól gyakorlatilag begyűjthetetlen a termés. Csekély száma miatt védett növény. A vadon élő fajok énekesmadarainknak nyújtanak védelmet és táplálékot. Kozmopolita növény, nagyon nagy területen elterjedt a legkülönbözőbb talaj-, és éghajlati viszonyok között. Természetes előfordulási helyei közé - a tengerpartok laza, erősen alkálikus homoktalajaitól a hegyvidéki kötött, savanyú erdőtalajokig - sok terület tartozik. A növény fényigényes, a hőmérsékleti viszonyokra nem érzékeny: ismerik a golf áramlattal védett Angliában, valamint a hosszú téli hideg éghajlat alatt Szibériában és Mongóliában.

A magyar megmaradásért

A magyar megmaradásért

Homokos, kavicsos területeken, folyóvizek mentén, hordalékos, agyagos területeken terem. Helyenként kiterjedt bozótot képez. Kétlaki tövises bokor, melynek fiatal ágait csillagos pikkelyszőrök borítják. A levelek épek, szálas-lándzsásak. A virágok aprók, sárgásak. A gömbölyű, vagy tojásdad-hengeres termés narancsszínű, benne egyetlen mag található.A terméseket az érés kezdetétől gyűjtik az első fagyokig. Mélyhűtéssel tárolhatók.

A szúrós csoda

A szúrós csoda

Száznál több biológiailag aktív komponense különösen eredményes a gyógyászatban. Immunjavító, vérnyomáscsökkentő, rendkívül hasznos égési sebek gyógyítására. Hatásos a röntgen- és a radioaktív sugárzás által okozott károsodások ellen is. Látványosan javítja a máj működését, csökkenti a prosztata megnagyobbodását, a zsírszövetből szabadítja fel az energiát, ezáltal fogyaszt is. Hatásos a máj betegségei ellen, gátolja a hajhullást. Többféle daganat elleni hatása bizonyított

A tibeti medicina kincse

A tibeti medicina kincse

A homoktövis az északi féltekén a mérsékelt és szubtrópusi övben él. Fénykedvelő, fagy- és szárazságtűrő. Homoktalajon, folyó- és patakhordalékon, tengerparti dűnéken nő. Hazánkban is honos. Régebben több helyen is előfordult, főleg a Szigetközben voltak nagyobb állományai. Napjainkban egyedül Újpesten élnek természetes populációi. 1974 óta védett az újpesti állomány.

Antioxidáns zuhany a szervezetnek

Antioxidáns zuhany a szervezetnek

Egyre többen tudják, hogy a fekete és a vörös áfonya, a fekete szeder és berkenye, a kökény, a homoktövis, a piros szőlő héja, az egyre népszerűbb Flavonax termékek és más étrend kiegészítők alkalmasak az ember krónikus relatív antioxidáns-hiányos állapotának megelőzésére és kezelésére.

Az egészséges életmód híveinek

Az egészséges életmód híveinek

A homoktövis - népies nevén homokfa vagy ezüsttövis - sűrű bozótokat alkotó, ágas-bogas, 1,5-3 méter magas lombhullató, szélporozta tövises cserje. Szereti a napfényt, alkalmazkodik a tápanyagban legszegényebb száraz vagy sós talajokhoz, megtalálható mészkövön, márgán, gipszes, márgás-agyagos homokkő talajon. Gyökérzete a jól levegőző talajokon, többnyire homokon fejlődik zavartalanul. Nagyon gyorsan fejleszt kiterjedt gyökérrendszert, ezért kiválóan alkalmas talajmegkötésre. A hideget jól viseli, a fagyok nem károsítják.

C-vitamin bomba

C-vitamin bomba

A homoktövist Európában és Ázsiában évszázadok óta alkalmazzák étkezési és gyógyászati célokra. Az atlanti partokon és a nagyobb folyamok homokdűnéin honos, de megtalálható az eurázsiai ligeterdők folyók menti árterében is. A homoktövis régebben több helyen előfordult Magyarországon is, főleg a Szigetközben voltak nagyobb ligetei. Mostanában azonban egyedül Újpest határában élnek természetes csoportjai. A homoktöviscserje védett növény, eszmei értéke tízezer forint.

Dísznövénynek is kitűnő

Dísznövénynek is kitűnő

Homoktövis-magolaj: Növeli a szervezet ellenálló-képességét. Napjainkban a homoktövis magolaja széles alkalmazást nyert az egészségügyben, mivel gyógyítási és megelőzési céllal egyaránt alkalmazzák belsőleg és külsőleg. Ne kézzel szedjük, hanem ollóval vágjuk le termését! Párosával szokták vásárolni. Sövényként is telepíthetjük!

Flavonoid tartalom

Flavonoid tartalom

Homokos, kavicsos területeken, folyóvizek mentén, hordalékos, agyagos területeken terem. Helyenként kiterjedt bozótot képez. Kétlaki tövises bokor, melynek fiatal ágait csillagos pikkelyszőrök borítják. A levelek épek, szálas-lándzsásak. A virágok aprók, sárgásak. A gömbölyű, vagy tojásdad-hengeres termés narancsszínű, benne egyetlen mag található.A terméseket az érés kezdetétől gyűjtik az első fagyokig. Mélyhűtéssel tárolhatók.

Hirdetés
Hatásos homoktövis

Hatásos homoktövis

A kísérletek különböző területeken vizsgálták a homoktövis (Hippophae rhamnoides L.) hatásosságát, a növényi hatóanyagok terápiás értékeinek feltárása érdekében. Sugárkárosodások kivédésére kifejtett hatását egereken vizsgálták: a kísérleti egereknél sugárkezelés által kiváltott másodfokú bőrgyulladások (dermatitis) esetén kimutatták, hogy a homoktövisolaj más, gyakran használt gyógyszerekkel szemben gyorsabb és erőteljesebb gyógyító hatású volt.

Homoktövis élettani hatásai

Homoktövis élettani hatásai

Hatás: A homoktövislé fogyasztása magas vitamintartalma miatt az egész szervezetet roborálja, fiatalítja. Ellátja a szervezetet a szükséges vitaminokkal és telítetlen zsírsavakkal. Zsíroldó hatású, fogyó- és méregtelenítő kúrák kiváló itala, elsősorban a májat regenerálja, tisztítja. Alkalmas alkoholisták elvonási tüneteinek enyhítésére, jótékony hatású hasnyálmirigy-, tüdőbetegség esetén is.

Homoktövis ismertetése

Homoktövis ismertetése

A növény termesztése termelési integráció keretében kerül sor, amely a feldolgozás és értékesítés területén nyújt megfelelő biztonságot. A termőterület kiválasztásával szemben nincs nagy igény, csak arra kell ügyelni, hogy lehetőleg ne mélyfekvésű területen történjen az ültetés. Aszályos időszakban elképzelhető, hogy szükséges némi vízpótlás öntözéssel, elsősorban a magasabb termőhozam elérése érdekében.

Homoktövis jótékony hatásai

Homoktövis jótékony hatásai

A homoktövis velő fogyasztása magas vitamintartalma miatt az egész szervezetet roborálja, fiatalítja. Táplálja a szervezetet a szükséges vitaminokkal és telítetlen zsírsavakkal. Zsíroldó hatású, fogyó- és méregtelenítő kúrák kiváló itala, elsősorban a májat regenerálja, tisztítja. Magas antioxidáns tartalmánál fogva gátolja a daganatos sejtek képződését, sejtregeneráló, rákbetegeknek a terápia kiegészítéseként ajánlott, immunerősítő, járványok idején fogyasztva véd a fertőzésektől, csökkenti az allergiás reakciókat (szénanátha), erősíti az idegrendszert, nyugtató, stresszoldó hatású.

Homoktövis magolaj

Homoktövis magolaj

A homoktövis bogyójának, levelének gyógyhatásait már az ókorban is elismerték. Védett növény, így vadon élő példányait tilos gyűjteni. Leveléből és magjából kinyerhető zsírolaját használják orvoslás területén. Hatóanyag: A vitamin, almasav, flavonoidok, zsíros olajok, C-vitamin, mannit.

Homoktövisről részletesen

Homoktövisről részletesen

Feldolgozva dzsem, bor, ivólé, likőr, zselé, sőt olajtermék is készül belőle. Kiemelkedő a C-vitamin tartalma, amely a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese. Gyümölcslé, dzsem készíthető belőle általában más gyümölcsökből készült termékekkel vegyesen, ugyanis a homoktövis gyümölcse savas, hasonlóan a citromhoz. Gyümölcsét gyógyszeralapanyagként is hasznosítják: nehezen gyógyuló sebek, fekélyek gyógyítására.

Homoktövissel az egészséges életért!

Homoktövissel az egészséges életért!

A homoktövis rengeteg pozitív hatást gyakorol az emberi szervezetre. Sokan nem is tudják, hogy elfogyasztva annyi vitamint, ásványi anyagot és egyéb tápanyagot juttat a szervezetbe, amelyre szinte semelyik másik gyümölcs nem képes. A homoktövis érdemei között nem csak az elfogyasztásán keresztül történő pozitív hatásokat kell kiemelni, hanem kozmetikai hatásokat is érdemes megemlíteni. Így például védi a bőrt, hozzájárul a gyors regenerációjához is és még sorolhatnánk az áldásos hatásokat. Ha még többet szeretnél tudni erről a fantasztikus gyümölcsről, akkor elolvashatod a magazinunkban!

Magas antioxidáns tartalom

Magas antioxidáns tartalom

Áttekintve a fentieket, igazán kedvező kép alakítható ki a homok aranyaként méltatott homoktövisről. Érdemes kedvező táplálkozás-élettani tulajdonságait kiaknázni és beilleszteni a kiegyensúlyozott táplálkozás alapanyagai közé. A homoktövis termése a hosszú telű, zord vidékeken élő népek C-vitaminforrása. Ezért a skandináv államokban, Szibériában, Mongóliában, Kínában gyűjtik és termesztik. Fogyasztják nyersen, befőttként, kompótnak, szörpnek, üdítőitalnak, lekvárnak, dzsemnek.

Tuti menü